#176 All The Bright Places

All The Bright PlacesTheodore Finch is fascinated by death, and he constantly thinks of ways he might kill himself. But each time, something good, no matter how small, stops him.

Violet Markey lives for the future, counting the days until graduation, when she can escape her Indiana town and her aching grief in the wake of her sister’s recent death.

When Finch and Violet meet on the ledge of the bell tower at school, it’s unclear who saves whom. And when they pair up on a project to discover the “natural wonders” of their state, both Finch and Violet make more important discoveries: It’s only with Violet that Finch can be himself — a weird, funny, live-out-loud guy who’s not such a freak after all. And it’s only with Finch that Violet can forget to count away the days and start living them. But as Violet’s world grows, Finch’s begins to shrink.


All The Bright Places sudah cukup lama menjadi tren di kalangan pembaca luar. Dicap sebagai produk yang meramu The Fault in Our Stars dan Eleanor & Park, siapa pembaca yang tidak penasaran? Saya sendiri membacanya karena lebih karena novel ini mengangkat karakter utama yang mengidap gangguan bipolar. Yap, saya ingin menyimak karakterisasi seorang remaja dengan gangguan bipolar. Will the author execute it excellently?

Turns out, Theodore Finch dipahat dengan sangat baik oleh Jennifer Niven. Siapapun yang telah membaca novel ini, pasti akan setuju bahwa Theo adalah karakter yang remarkable.

“There is nothing about this boy that is neat and careful.”

Di awal-awal, saya bingung sama Theo. Maunya apa sih? Belum lagi, saya (dan pembaca lainnya) mendapatkan bahwa alter ego Theo ini banyak banget. 80’s Finch, British Finch, Badass Finch, Beggar Finch, etc. Saya malah sempat berprasangka buruk sama penulis (saya mikirnya perilaku Finch ini ngga natural). Eh ternyata, memang adanya Theo ya seperti itu. Restless.

Asleep dan Awake, mulanya saya bingung apa maksudnya. Tapi kemudian saya tercerahkan saat dibilang bahwa Asleep dan Awake adalah pengibaratan untuk fase di mana Theo hipomania atau sebaliknya, depresi. Dari Wikipedia, kita bisa sedikit banyak menambah pengetahuan kita tentang gangguan bipolar, tautannya di sini.

When the misfits going for romance…

For once, I don’t want to be anyone but Theodore Finch, the boy she sees. He understands what it is to be elegant and euphoric and a hundred different people, most of them flawed and stupid, part asshole, part screwup, part freak, a boy who wants to be easy for the folks around him so that he doesn’t worry them and, most of all, easy for himself. A boy who belongs—here in the world, here in his own skin. He is exactly who I want to be and what I want my epitaph to say: The Boy Violet Markey Loves

Theo adalah orang yang tahu apa yang dia inginkan (and he was also very smart). Dan ketika Theo melihat Violet di menara bel sekolah, ia tahu bahwa ia ingin mengenal lebih jauh Violet. Hingga gagasan untuk mereka menjadi satu tim dalam sebuah tugas mengunjungi situs-situs di Indiana, chemistry di antara mereka terbangun dan saling jatuh cinta adalah skenario paling transaparan dan masuk akal. There goes our couple, the restless boy and the can’t-seem-to-move-on girl. And like any other young adult I’ve found, All The Bright Places too, has the formula about two people meet and fixing eacth other. Except that one is fixed and the other is queastionable.

More about Theo..

“It’s hard to describe, but I imagine the way I am at this moment is a lot like getting sucked into a vortex. Everything dark and churning, but slow churning instead of fast, and this great weight pulling you down, like it’s attached to your feet even if you can’t see it. I think, This is what it must feel like to be trapped in quicksand.”

Kalau Violet dianugerahi orangtua yang baik (sadar peran) dan suportif, tidak demikian dengan Theo. Broken home, and has witnessed the dark side of his father carved him to the Theo. Malah mungkin gangguan bipolar yang diderita bisa jadi bersifat genetis dari sang ayah. Well, hal tersebut tidak secara eksplisit diberitahukan. Sejak orangtuanya bercerai, Theo tinggal bersama ibunya, kakak perempuannya Kate dan adik perempuannya Deca. Masalahnya, baik sang ibu, Kate maupun Deca, tidak pernah membesarkan kejanggalan-kejanggalan yang jelas terlihat dalam perilaku Theo. It’s alway enough with, ‘He is like that. He’ll come back.’ Except that the odds of him not coming back supposed to be considered.

Theo ini restless (saya ulangi lagi ya) dan itu terasa banget. Jennifer Niven berhasil mengajak pembaca turun dalam roller coaster emosi Theo. Every reader would fall for him, no matter what.

My problem is..

This novel is too The-Fault-In-Our-Star-ish. Dasarnya saya sukanya biasa aja sama TFiOS, saya jadi ngga bisa ngasih rasa suka yang lebih untuk novel ini (except it’s true that this novel is better, in my opinion). Novel ini memang pake dua PoV, dari Theo dan Violet. But it’s so obvious that this novel will likely ended up the way TFiOS ended as Hazel story about an awesome boy name Augustus (the eaulogy is the epitaph here😐 ). By then, this novel can be considered similar too Me Before You:/

However,

Go on, go grab this novel. You’ll have a good time reading a thought-provoking novel. And maybe you’ll be lucky ending this novel as a sobbing mess over heart-wrenching story of Theo and Violet.

“May your eye go to the Sun, To the wind your soul.… You are all the colors in one, at full brightness.”

Have you read All The Bright Places? What do you think of this novel? 


Informasi buku:

Title: All The Bright Places
Author: Jennifer Niven
Release Date: 2015
Publisher: Knopf
Format: ebook
Page Count: 297 pages
Genre: Contemporary Romance, Young Adult, Realistic Fiction, Mental Health Issue.

4 thoughts on “#176 All The Bright Places

  1. Pingback: Mental Health Issues in Young Adult Novels | Faraziyya's Bookshelf

  2. Pingback: 13 Days Reading CLYA + Giveaway Winner Announcement! | Faraziyya's Bookshelf

  3. Pingback: NARC 2015: January – April Update | Faraziyya's Bookshelf

  4. Pingback: [Monthly Recap] April ’15 | Faraziyya's Bookshelf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s